tiistai 9. huhtikuuta 2013

Erikoispostaus: Hevoshistoriani osa 1.

Toinen erikoispostaus jonka lupasin tehdä on kuvin ja tekstein esitelty lista hevosista joilla olen ratsastanut. Lista on pitkä ja luulen että jokunen heppa saattaa jopa välistä unohtua, mutta yritetään nyt ainakin.

Minä 8-9 vuotta ja Henkka
Ratsastuksesta kiinnostuin isosiskoni kautta. Isosiskoni kävi silloisella Vanhan Pappilan tallilla Outokummussa monta kertaa viikossa ja koulukaverini äidillä oli samaisella tallilla oma hevonen. Tämän koulukaverin kanssa sitten lähdin joskus 8-vuotiaana ensimmäistä kertaa ratsastamaan. Muistelisin että ratsastustunti maksoi tuolloin 50 markkaa. Ensimmäinen poni jolla siis ratsastin oli Shetlanninponi ruuna Henkka.

Samaisella tallilla ratsastin myös shetlanninponi ruuna Hugolla ja näillä pikkuponeilla opeteltiin ensimmäiset ravit ja laukat. Jokatapauksessa ratsastus loppui siihen kun ponit myytiin ja tallin toiminta pikkuhiljaa loppui. Hevoskärpänen oli kuitenkin jo ehtinyt purasta, pysyvästi.

Tapasin vielä Hugon ja Henkan myöhemmin yläaste iässä, kun ne olikin myyty eräälle koulukaverilleni! Pääsin siis moikkaamaan vanhoja tuttuja uudemman kerran neljä vuotta myöhemmin vuonna 2003.


Aamu-Rusko. En ole itse kuvassa.
Olisinko sitten ollut jo viidennellä luokalla kun sain toisen kosketuksen ratsastukseen luokkakavereiden myötä. Heidän mukanaan lähdin Pyörivän Kolikon Tilalle Liperiin ja siellä hoidin ja ratsastin shetlanninponi tamma Aamu-Ruskoa. Kaverit minulle opettivat miten ratsastetaan ja hoidetaan hevosia. Lisäksi olin imenyt itseeni hirvittävät määrät kaikenmaailman teoriatietoa hevosten hoidosta kirjaston kirjoista. Kyseisellä tallilla taitojen karttuessa ratsastelin myös Taimur nimisellä eestinhevos ruunalla ja Doly nimisellä shetlanninponi tammalla. Myöhemmin ratsastin myös suomenpienhevosella Peukaloisella ja risteytysponi Rio Capella.

Taimur










Kuudennella luokalla pääsin ensimmäiselle ratsastusleirilleni, joka oli Nuori Suomen järjestämä ratsastusleiri. Leiri sisälti huimat 2,5 tuntia ratsatusta, eli kyseisellä leirillä en oppinut juuri mitään uutta. Leirillä siis käytiin ratsastamassa Joensuun ratsastusopistolla, joka silloin sijaitsi vielä Kiviniemen tallilla. Kyseisellä leirillä muistan ratsastaneeni kolmella eri hevosella (Kirjoitin ne silloin oikein vihkoon ylös). Tommi poniruunalla sekä Marta ja Ika nimisillä hevosilla.



Tommi. Tämä kuva on otettu muuten kertakäyttökameralla.
Yläasteelle siirtyessäni rupesimme käymään kaverini kanssa Polvijärvellä Oivan tallilla. Kyseinen talli on minun hevoshistoriassani erittäin tärkeä paikka, sillä siellä olen oppinut todella paljon hevosten käsittelystä ja hoidosta. Yleensä menimme kaverini kanssa aamupäivästä tallille. Harjasimme kaikki tallin hevoset ja ponit ja ratsastimme tunnin aina eri poneilla ja hevosilla. Kyseisellä tallilla kävin säännöllisesti vuosina 2002-2006. Kunnes talli lopetti tuntitoiminnan. Kävin kuitenkin aina välillä moikkailemassa hevosia senkin jälkeen. Viimeisen kerran vuonna 2008.

Minä ja Misa v. 2003.
Ensimmäisellä kerralla ratsastin Welsh tamma Tullella. Tulle vei sydämeni heti ja ratsastelin sillä usean kerran, kunnes se jouduttiin melko pian lopettamaan kaviokuumeen takia. Sittemmin ratsastelin melkein kaikilla tallin ratsuhevosilla ja poneilla. Tärkeämmäksi hevoseksi muodostui new forest tamma Misa Bettina, jonka kanssa meillä muodostui erityinen suhde. Rakkain muisto Misasta on se, kun menin tallille ensimmäistä kertaa Tullen kuoleman jälkeen ja Misa oli karsinassaan makuulla. Menin Misan karsinaan suremaan Tullea, jolloin Misa laittoi päänsä syliini ja nukkui siinä.

Misalla hyppäsin ensimmäiset esteeni ja tämä poni opetti minulle miten pukittelevan ponin kyydissä pysytään. Muistan myös miten aluksi Misa ei meinannut antaa kiinni laitumelta vaan juoksi iloisesti ympyrää ympärilläni. Myöhempinä vuosina kuitenkin tuli luokseni mielellään. Tätä ponia miulla on todella suuri ikävä.

Minun ja Misan ensimmiset esteet.



Jokatapauksessa vuosien aikana kyseisellä tallilla ratsastin seuraavilla hevosilla:
Welsh t. Tulle
Nf t. Misa Bettina
Rp t. Nadja
Shet t. Netta
Isl t. Salka-Valka II
Nf r. Siltasaaren Goofy
Sh t. Sala-Vippi
Sh  r. Jesseni
Sh t. Lillan
Lv r. Nonstop





Minä ja Jesse, vuodesta ei tietoa




Vuonna 2004 menin ensimmäiselle oikealle ratsastusleirilleni Vuohimäen Ratsastuskouluun Savonlinnaan. Kyseisen paikan valitsin siksi, että serkkujeni luota oli sinne n. 1km ja olimme useasti serkkuni kanssa käyneet paikassa hevosia ihastelemassa. Muistan säästäneeni itse ainakin suurimman osan rahoista leiriä varten. Ensin kävin estepainotteisen yleisleirin ja vuonna 2005 kävin esteleirin samassa paikassa. Molempina kesinä leirihoitsunani oli torinhevos ruuna Vapper. 170cm säkäinen herra oli todella ihana hoitaa. Ensimmäiset ja ainoat kisani menin Vapperilla ja sijoituin neljänneksi.

Minä ja Vapper v. 2004
Kyseisellä tallilla siis ratsastin ainakin seuraavilla hevosilla:

torih r. Vapper
pv r. Probeg
pv t. Felisia
pv t. Offi
sh t. Helsteen
sh r. Hilukin Poika
nf r. Peanut Pinocchio
tuntem. r. My Favorite
tuntem. r. Filur II
tuntem. r. Hannibal IV
tuntem. r. Poker II
tuntem. t. Mary

Luultavasti myös muita, mutta en nyt millään muista!

Minä ja Felisia, 2005.
Jatkuu osassa 2. Laitan loppuun vielä muutamia vanhoja kuvia

Minä ja Probeg, eli Roope. v. 2005

Tässä myöskin minä ja Roope
Minä ja Salka, vuonna 2003























Näkyikö tuttuja hevosia postauksessa? Kiva olisi saada kommentteja, jos olet ratsastellut samoilla hevosilla.

13 kommenttia:

  1. Missäs on Mosa?t.Laura

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mosa oli jo eläkkeellä, en mie sillä kertaakaan ratsastanut ;)

      Poista
  2. Oltiinkohan me samaan aikaan Savonlinnassa -05 leirillä? Itsellä ei mitään muistikuvaa muuta kun että siellä olen ollut jollain esteleirillä. :) Roope oli mun lemppari vaikka laiska olikin, ja Filuria hoidin. Kivat kopot ja kiva leiri!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sillon -05 mun leirillä Filuria hoiti sellainen tumma-kiharahiuksinen tyttö. Olitko se sinä? Nimeä en tosiaan muista ja Roopesta tykkäsin itekin erityisesti tuolla -05 leirillä :)

      Poista
  3. Mie taisin olla blondi noihin aikoihin, joten taidettiin olla sitten eriaikaan leirillä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, kyllähän siellä aika monta niitä leriejä aina kesässä oli :)

      Poista
  4. Minua pisti silmään tuo Siltasaaren Goofy, itselläni oli puoliomistuksessa Siltasaaren Fairy. Onko sinulla mitään tietoa esim Mistä Goofy on esim.tullut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti en tiedä. Oli ollut jo pitkään kyseisellä tallilla missä kävin.

      Poista
  5. Hassua, satuin sattumalta blogiisi ja löytyi hyvinkin tuttuja hevosia - juurikin ne rakkaimmat Misa ja Jesse! Osaatko kertoa näiden hevosten kohtalosta? Itse kävin enää muutaman satunnaisen kerran tallilla lopetettuani joskus 2000-luvun alussa. Tullen muistan melkoisena vauhtihirmuna, silläkin menin muutaman kerran :)

    Leela

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiva jos löytyi tuttuja.
      Misa ainakin lopetettiin jo monta vuotta sitten. Jesse on luultavasti viettämässä eläkepäiviään edelleen samassa paikassa, mutta varmaa tietoa minulla ei tästä ole. Viimeksi taisin pari vuotta sitten kuulla kuulumisia. :)

      Poista
  6. Googlettelin Vuohimäen ratsastuskoulua ja päädyin sitä kautta tänne vähän vanhempaan postaukseen (en normaalisti edes lue hevosblogeja). Oon ite kotosin Savonlinnasta ja asun täällä edelleen, ja alotin hevosharrastuksen Vuohimäessä syksyllä -04 ja jatkoin kevääseen -05. Tuollon toukokuussa putosin ekan kerran ponin selästä ja mursin olkavarteni... Kävin vielä -05 syksyllä jonkun verran tallilla, mut en enää päässy oikein kiinni siihen. Tuona päivänä ku putosin, nimittäin lähti liuta "Vuokkarin" tuntiponeja eläkekoteihin. Muunmuassa oma suosikkini ja hoitoponini eli tuolla listassakii kirjattuna oleva My Favorite eli Fami.

    Kaikki nuo Vuohimäen hevosten nimet on itelle tuttuja. Famia kävin hoitamassa lauantaisin (oli muuten kaikkien suosikkiponi) ja sunnuntaisin Roopea. Alottelevalle Roope oli joskus jopa haasteellinen.
    Poker II:lla oli joskus tapana koittaa näykkiä, tietysti ite aloin ymmärtää Pokeria just ponien ja hevosten muuttoa edeltävillä viikoilla.
    Vapper oli ainakii kaverin hoitoheppa ja muistan itekii suitsineeni sitä - penkillä seisten. Satulankii sai selkään just ja just. Mut oli kyllä lauhkee ku lammas. Luultavasti ison koon takia Vapper muutti tuolta pois, asusteli ainakii ennen Mikkelissä Rouhialan tallilla, sivut on muuttunu eikä enää siellä näy... Liekkö lopetettu. Mut ite en koskaan siellä käyny. Enkä ketään näistä Vuohimäen eläkeläisistä nähny sen jälkeen, ku ne muutti pois. Sen takia se ehkä harmittaakin eniten ku ensimmäiset kokemukset sai niiltä poneilta ja kuvat on vuodelta kivi ja keppi ikivanhassa Siemensissä, jota ei saa edes yhistettyä tietokoneeseen. Eikä niistä kuvista varmaan edes voi tietää mitä ne esittää...

    Em. poneista ja hevosista ite oon ratsastanu Familla tottakai, sillä alotin ja laukkasin ekan kerran ja menin ekat ja toistaseks vikat ristikot :D Sitten Roope; Helsteen (Pikku-Hessu), jonka ravista tykkäsin tosi paljon, se oli niin pehmee, samoin sen laukka oli miellyttävää; Hilukin Poika (Iso-Hessu), Vapper ja Felisia. Luultavasti Pinokkion selässäkii olin joskus. Myös muilla ratsastin tunneilla, mut ei niistä sen enempää ku et muita ollu maininnu. paitsi sen verran, et se poni joka miut heitti selästä ilopukin seurauksena, oli nimeltään Nancy.

    Jees, tuli vähän pitempi kommentti mut haitanneeko tuo :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos muistojesi jakamisesta! Hevoset todellakin jättävät kaikki jälkensä sydämeen! Löysin itseasiassa blogin, jossa ratsastaja kertoo myös Vapperista, on siis edelleen elossa ja tuntikäytössä. :)

      Nancyn muistan itsekin! En saanut sillä ratsastaa sillä olin sille jo liian iso. Muistan kyllä että temperamenttia löytyi siltäkin :D

      Poista
  7. Hei Maria!

    Kävin itse Pyörivällä luultavasti samoihin aikoihin kun sinä. Googlailin Aamu-Ruskoa netistä ja päädyin sivuillesi. Rusko oli joskus myös omistuksessani. Onko sinulla kuvia Pyörivä ajoilta? Kiva, että hevosharrastuksesi on jatkunut. Mukavaa kevättä!
    T. Käpy

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit :)
Asiattomat kommentit poistetaan.