perjantai 19. kesäkuuta 2015

Ratsastusta parhaimmillaan

Ai että mikä fiilis! Tällaista sen harrastuksen pitääkin olla! Eilinen valmennus oli juuri sitä, mitä tämä ratsastus voi parhaimmillaan olla. En todellakaan viittaa otsikossa siihen, että se olisi ollut minun parasta ratsastusta vaan nimenomaan ratsastusta harrastuksena ja kokonaisuutena. Juuri tällainen fiilis valmennuksen jälkeen pitäisi olla. Ratsastuksen tulisi olla tällaista oivalluksia sisältävää ja uuden oppimista. Tietenkään joka kerta ei ehkä ihan näin paljon voi oppia, mutta kyllä minusta jokaisesta valmennuksesta pitäisi jäädä käteen muutakin kuin aukko kukkarossa.


Bambin omistaja tosiaan piti eilen valmennusta minulle ja Netalle. Ja kylläpä taas tuntui, että kehityin tuon yhden tunnin aikana enemmän kuin moneen kuukauteen. Tokikaan yhdellä tunnilla ei vielä tehdä pysyviä muutoksia, mutta ainakin olen taas saanut hyviä eväitä jatkoon. Kaiken lisäksi Miia oli tarjoutunut kuvaamaan meidän tuntia! Joten suuri kiitos kuvaamisesta! Kaikki postauksen kuvat on siis ottanut Miia.


Mistäs aloittaisi! Alkuun tehtiin ihan vain käynnissä tehtävänä voltit pitkille ja lyhyille sivuille puomin yli. Aloitettiin siis taivutusharjoituksilla. Kyllä sai olla taas kieli keskellä suuta, sillä Bambi on tosiaan aluksi yleensä aina vähän jäykkä. Seuraavaksi tehtävää tultiin kevyessä ravissa ja tämän jälkeen siten, että aina ennen puomia siirrettiin käyntiin ja sitten puomin jälkeen raviin. Tehtävän aikana sain taas huippuja vinkkejä tuntuman hakemiseen. Ja kyllä vain se alkoi sieltä taas löytyä! Mulla on ollut tapana humputella liian pitkillä ohjilla ja kädet suorana, joten tätä ruvettiin nyt työstämään. Kyynärpäihin kulmaa, mutta joustavat ranteet ja sormet.



Seuraava tehtävä oli mennä uraa pitkin 10 askelta käyntiä ja 10 ravia. Aikamoista räpellystä se kyllä aluksi oli ja meinasin aina unohtaa laskea askeleet. Sen jälkeen tultiinkin samaa tehtävää harjoitusravissa, että 10 askelta pitkää ja reipasta ravia ja 10 askelta lyhyttä ja hidasta ravia. Tässä vaiheessa tapahtui se kuuluisa palojen loksahtaminen kohdalleen. Bambilla on helppo mennä pitkää ja lennokasta ravia, sillä sen askeleet on melko pitkät, mutta tuo lyhentäminen ei olekaan ihan niin helppoa. Sitten valmentajan hyvillä vinkeillä kaikki vaa loksahti kohdalleen ja saatiin lyhyttä ravia todella hyvin tultua. Ja siellä oli niin paljon helpompi istua kuin yleensä, sillä Bambilla on melko pompottava ravi. Siinä sitten fiilistelin vähän aikaa ja tulin pidemmän ajan tuota lyhyttä ravia, ihan vain koska se oli niin kivaa! Muutenkin kyllä askelten laskeminen jäi kokonaan kun täytyi keskittyä niin paljon siihen ravin tempoon ja pituuteen.




Viimeinen tehtävä oli sitten kääntyä lyhyeltä sivulta aikaisemmin ja tulla pohkeenväistöä uralle. Uralla sitten laukannosto ja ravin kautta käyntiin lyhyellä sivulla ja sitten taas käännös ennen kulmaa ja pohkeenväistöä uralle jne. Ja tässä tulikin sitten ehkä se tämän tunnin isoin oivallus. Olen tehnyt pohkeenväistön aina ihan väärin! Tai siis eihän sekään varmaan väärin ole ollut, se on vaan ollut paljon työläämpi ja erilainen tapa. Bambilla se ei kuitenkaan toiminut ja kun sain uudet ohjeet niin ihan rupesi naurattamaan. "Täähän on paljon helpompaa näin!". Ei tarvinnut punkea pohkeella, kun riitti että siirti vähän painoa ja tuki ohjalla.

 


Lopuksi otettiin vielä ravia ympyröillä ja volteilla ja pikkuhiljaa myös annettiin ohjaa ja ohjattiin hevosia eteen alas. Kaiken kaikkiaan tunnista jäi tosi hyvä fiilis. Niin paljon sai taas uutta ajateltavaa ja kehitettävää. Toki vieläkin on vanhoja kehittämisaiheita, kuten esimerkiksi se että nyrkit olisi pystyssä ja että en puristaisi reisillä, mutta pikkuhiljaa hyvä tulee. Ei tässä harrastuksessa koskaan valmiiksi tulla!

Tästä onkin nyt hyvä aloittaa juhannus! Suunnitelmissa olisi yksi yö mökillä ja paljon paljon lepoa. Väsymyksen tasosta kertoo jotain se, että ennen ratsastusta pistin Bambille suojat väärinpäin jalkoihin. Siis siten, että tuo kova osa oli jalkojen ulkosyrjällä. Huomasin onneksi virheen itse, mutta taidan tosiaan olla levon tarpeessa! :D




Hyvää juhannusta kaikille! :)

2 kommenttia:

  1. Hevoset ovat niin erilaisia ja toimivat erilaisilla avuilla, että mahdotonta osata kerrasta ratsastaa kaikkia:D Varsinkin kun omat taidot ei ole mitkään mestarin. Mukava että sait palaset loksahtelemaan:) Sitä toivoo aina itsekin... mulla olis maanantaina kouluvalmennus ja toivon että siitä jää jotain käteen ja saan vinkkejä keskiviikon kisoja ajatellen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin! Tämähän oli vasta neljäs kerta kun ratsastan Bambilla, joten vielä on yhteisen sävelen hakemista paljon! On vaan huippua, kun sitten löytää sen jonkun punaisen langan josta ottaa kiinni ja jonka avulla vaan alkaa homma sujumaan pikkuhiljaa. Toivottavasti sullekin tulee ahaa-elämuksiä valmennuksessa ja tsemppiä kisoihin :)

      Poista

Kiitos kun kommentoit :)
Asiattomat kommentit poistetaan.