maanantai 8. kesäkuuta 2015

Kun kisakuvaus ei enää innosta

Blogia pitkään seuranneet tietää, että olen aikaisemmin ollut hyvinkin aktiivinen kisakuvaaja. Kesässä oli parasta, kun hyvällä ilmalla pääsi kentän laidalle istumaan ja kuvaamaan kisaratsukoita. Hommasta on kuitenkin lähtenyt hohto. Itseasiassa kuvauksesta nautin edelleen, mutta kuvien muokkauksesta on tullut sellaista pakkopullaa, etten oikeastaan enää edes jaksa lähteä kuvaamaan. Kun niistä pienistäkin kisoista saa aikaiseksi yli 700 kuvaa, jotka tulee käytyä läpi ja käytettyä monia tunteja niiden muokkaukseen, niin ei se ole enää kivaa. Ehkä kuvien laatu on toisaalta parantunut, sillä niistä 700 kuvasta yhä suurempi osa on julkaisukelposia, mutta kuitenkin olisi hyvä karsia liian samanlaisia kuvia.

Tästä se lähti. Vuoden 2010 Opera Gameseista


Toisaalta minusta on tullut niin kriittinen kuvieni suhteen, että korjaan pieniäkin virheitä kuvissa. Olen jo vähentänyt kuvien määrää sillä, että vältän sarjakuvausta ja poistan jo kisapaikalla kuvia, joissa hevosen askel on väärässä vaiheessa tai kuva on epätarkka. Silti kuvia on aina ylitsepääsemättömän paljon, ettei oikeasti vain jaksa käydä kuvia yksitellen läpi. Siihen menee liikaa aikaa, jota minulla ei tällä hetkellä juurikaan ole tuhlata. Lisätään tähän vielä se, että vapaa-ajan ollessa kortilla, minulle tulee yleensä myös kova stressi. "Kuvat on saatava tänään käsiteltyä, sillä en ehdi kolmeen päivään niitä enempään käsittelemään" ja kun kuitenkin ne kuvat olisi hyvä olla julki mahdollisimman pian kisojen jälkeen. On vain pakko myöntää, etten jaksa enää.

Harjoituskisoista v. 2012
Olen nauttinut siitä, että olen voinut olla kuvaamassa niitä ratsukoita, joilla ei omasta takaa ole jo kuvaajaa. On aina ollut kiva kuulla kiitosta, kun on onnistunut nappaamaan sen yhden hyvän kuvan, joka on sille kuvan saajalle tärkeä. Nykyisin kuitenkin monilla on se oma kuvaaja jo mukana ja toisaalta se, että olen antanut vesileimallisia kuvia ratsastajien käyttöön, on ollut aika epäkiitollista hommaa. Isoimmistakin kisoista vain pari ihmistä on saattanut haluta kuvia itselleen (tai sitten muut ovat vaan kopioineet kysymättä lupaa) ja vain murto-osa haluaa ostaa täysikokoisia kuvia ilman vesileimoja euron hintaan. Harmittaa, että on tehnyt tuntien kovan työn, eikä siitä sitten edes ole hyötyä kuin parille ihmiselle. Ne muut käytetyt tunnit on menneet hukkaan. Jos olisin tienny, olisin kuvannut vain niitä, jotka haluavat kuvia itselleen.

Aktiivisin kuvausvuosi oli 2013

Ongelman ratkaisuksi on pari vaihtoehtoa. 1) Voin lopettaa kuvaamisen kisoissa kokonaan 2)Voisin opetella uuden nopeamman kuvankäsittelyohjelman käytön, mutta oikeastaan en jaksaisi enää opetella uusia ohjelmistoja. 3)Voisin muokata harrastustani itselleni sopivammaksi

Päätän valita vaihtoehdon 3. Luultavasti jatkossa en kuvaa enää kisojen kaikkia ratsukoita, enkä myöskään kierrä kisoissa aktiivisesti. Pyrin kartoittamaan parhaani mukaan ne ratsukot, jotka kuvia oikeasti haluavat ja kuvaan vaan heitä. Voisinkin kysellä etukäteen, ketkä haluavat kuvia, kuvasivujeni facebook-sivuilla ja tehdä vaikka ihan itselle listaa henkilöistä, jotka tätä toivovat. Lisäksi yritän keskittyä enemmän kuvaamaan hevosia laitumilla ja vapaalla ollessaan. Sekä tietysti ystäviäni, kun he ratsastavat! Mikään ei ole niin mukavaa, kuin tehdä hyvä mieli jollekin kaverille, ottamalla kuvia hänen kotitreeneistään. Sillä, olen itsekin saanut nauttia siitä, että minua on kuvattu omissa treeneissäni! (Tästä erityiskiitos Netalle, sekä tietysti myös kaikille muille kameraan rohkeasti tarttuneille!)

Kuvaamassa olin kovallakin pakkasella v. 2013

Valokuvaamista en siis missään nimessä ole lopettamassa. Se on edelleen minulle rakas harrastus. Haluan kuitenkin nyt koittaa panostaa laatuun ja vähentää massaräpsimistä. Vähennän samalla omaa stressiä ja täytyy myöntään, että jo tätä kirjoittaessa olo on helpottunut. Arvostan kovasti niitä kaikkia, jotka kisakenttien laidalla jaksavat kuvata kaikki ratsukot. Tiedän kyllä, miten kivaa se homma on! Ja tiedän myös sen, että se kuvien läpi käyminen on yhtä tuskaa, vaikka olisi miten hyvät ohjelmat. Tsemppiä teille! :)


10 kommenttia:

  1. Mie ainakin olen nauttinut siun ottamista kuvista, olet taitava kuvaaja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Sinä kuulutkin niihin harvoihin, jotka kisoista kuvia mielellään haluavat :)

      Poista
  2. Tiedän sen työn määrän, joka kuluu kuvien käsittelemiseen. Se on hirmuinen. Olen itsekin silloin tällöin ollut kisoissa kuvaamassa. Itse jos kilpailisin vielä tamman kanssa, niin olisi ihana nähdä meistä otettuja, edustavia kuvia ja varmasti niitä sitten ostaisin itsellenikin jos olisivat oikein mieluisia :) Harmittaa nimittäin kun ei aina ole sitä omaa, osaavaa kuvaajaa paikalla ja itse on vaikea ottaa itsestään kuvia, kun ratsastaa. Vaikka kuinka haluaisi nin tehdä :D

    http://www.varsaprojekti.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja ei se työn määrä haittaisi, jos kaikki kuvat menisi käytöön. Harmittaa vain se turhan työn tekeminen. :) Siksi ajattelinkin, että jatkossa kyselisin etukäteen kuka kuvia haluaa, niin saa karsittua pois ne, jotka eivät kuvia kaipaa.

      Poista
  3. Moi, sulle on haaste mun blogissa! :) http://lurtsuilua.blogspot.fi/2015/06/joku-tammonen-haaste.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :D Oon tehny ton jo pari kertaa, niin pahoittelen etten enää tee ;)

      Poista
  4. Muutamat valokuvaajat muuten tekee silleen, että etukäteen laittaa vaikkapa ht.nettiin ilmotuksen että tulee kuvaamaan ja pyytää sähköpostiin niitä ratsastajia ilmoittautumaan, jotka haluaa kuvia. Mitenhän sellanen toimis? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sitäpä tässä just harkitsenkin, että etukäteen kyselisin että kuka niitä kuvia sitten haluaa :) Eipähän tule sitten turhaan kuvattua niitä jotka ei kuvia tosiaan tarvitse :)

      Poista
  5. Tuli hei mieleen vielä yksi vaihtoehto kisakuvauksen suhteen. Eihän siellä kentän laidalla nimittäin koko aikaa tarvitse istua, valitse päivästä se luokka/ne luokat mitkä sinua kiinnostaa eniten ja mene niiden ajaksi paikalle. Sen jälkeen käsittele joka ratsukosta yksi, ehkä se sinun suosikkikuvasi, ja laita esille. (tai jos joukossa on sellaisia ihan ykkössuosikkeja omaan silmään niin sitten ehkä nekin) Tämän jälkeen halukkaat voi saada lisäkuvia näytille pyytämällä. Näin säästyy aikaa ja vaivaa eikä turhaakaan työtä tule niin paljoa :) Plussana vielä se, että katsoo sitä mikä oikeasti kiinnostaa -> motivaatio ja mielenkiinto säilyy ihan eri tavalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei minua haittaa kisoissa vietetty aika. Tykkään kyllä seurata kisoja. Tässä sinun ehdottamassa tavassa tulisi taas vaan sitä turhaa työtä kun kuvaisin myös niitä jotka eivät kuvia itselleen halua :) olen myös miettinyt tuota että käsittelisin vain osan kuvista ja tarvittaessa sitten voisin katsoa ratsukon muutkin kuvat, mutta se edellyttäisi taas kaikkien kuvien läpi käymistä parhaiden kuvien valitsemiseksi. :) siksi ajattelin nyt ainakin alkuun kokeilla tuota että etukäteen kyselen ja katson sitten miten se lähtee toimimaan :)

      Poista

Kiitos kun kommentoit :)
Asiattomat kommentit poistetaan.