torstai 24. heinäkuuta 2014

Ratsastushousujen värjääminen

Koitin etsiä netistä tietoa, että voiko ratsastushousuja värjätä. Eipä sitä oikein löytynyt, joten ei auttanut muu kuin tehdä tieteellinen testi ja ainakin yrittää värjätä housuja. Mullahan siis on kaveriltani viidellä eurolla ostamat kisahousut, jotka mulla oli jalassa viime kesän kisoissa. Tällä hetkellä kisoja ei ole tiedossa ja minua harmitti, että housut lojuivat turhana kaapissa. Sen verran sain selville, että luonnonkuidut kuten puuvilla värjäytyvät hyvin, mutta keinokuiduista esimerkiksi lycra ei värjäänny. Housut olivat siis Cotton Naturalsin ratsastushousut ja niissä luki vain että puuvillaa/lycraa. Ohjeissa luki, että jos kangas on osittain keinomateriaalia, niin se voi jäädä vaaleammaksi, joten tällä perusteella uskalsin lähteä kokeilemaan. Selitän tässä vaihe vaiheelta värjäyksen.

Tarvikkeet: Suolaa, Housut ja pesukoneväri. Lisäksi tarvitset sakset sekä kumihanskat. Päätin ottaa Nitor värin, joka on sävyltää Fuchsia. Olisin oikeastaan halunnut tummanpunaiset, mutta koska vaarana oli se, että ne jää haaleammaksi niin kulahtanut punainen ei ole kovinkaan kiva väri. Sen sijaan, jos fuchsia jää haaleammaksi, niin silloin se on vaaleanpunaista ja sekin passaa minulle.

Nitor paketissa oli tuo väriaine sekä kiinnitysaine, omissa pakkauksissaan.

Housut piti punnita, jotta tietää paljonko suolaa pitää laittaa pesuun.. Paketissa luki että jos vaate painaa 400g niin tarvitaa 500g suolaa.

Sitten punnitsin 500g suolaa valmiiksi.

Housut piti kastella ennen koneeseen laittoa, joten upotin ne lavuaariin vähäksi aikaa veteen.

Väripaketit pitää avata todella varovasti saksilla ja HANSKAT KÄDESSÄ. Erityisesti tuo missä on nestemäistä väriä. Avasin sen niin varovasti kuin pystyin lavuaarissa ja hetken aikaa lavuaari näytti siltä, että joku olisi teurastettu siellä. Väri nimittäin roiskui yrityksistä huolimatta hiukan. Sen jälkeen housut, väripaketit sekä suola laitetaan koneeseen. Väripaketteja ei tule kaataa vaan jättää pystyasentoon, silti sitä vähän roiskui housuille ja näyttää kyllä aivan vereltä!

Sitten laitetaan kone pyörimään, ilman esipesua, normaali ohjelmalle ilman pesuainetta. Itse käytin lämpötilana 40 astetta, vaikka housut saisi pestä vain 30 asteessa. Paketissa kuitenkin luki, että 30 asteessa värjääminen saattaa jättää hailakamman värin. Kone pyöritetään kerran ja sen jälkeen kun se on valmis, lisätään sinne hieman pesuainetta ja pyöritetään uudestaan. Kurkkasin kyllä tässä välissä koneeseen ja melkein hihkaisin, ei nimittäin näyttänyt lainkaan hassummalta. Kun sitten piinaavat kaksi koneellista olivat pyörineet, sain nostaa housut koneesta kuivumaan. Ja tadaa! Tältä ne näyttävät kuivana:
Eivät ole ihan noin kirkkaat kuin kuvassa, vyörätön yläreuna on enemmän sen värinen, miltä nämä oikeasti näyttävät. Eli näistä tuli tällaiset tummanpinkit. Paikat jäivät vaaleanpunaiseksi ja oikeastaan olen nyt iloinen että en värjännyt sillä normipunaisella, sillä paikat olisi varmaan näyttäneet vähän ikävältä haalean punaisena. Myös vetoketju ja langat eivät värjäytyneet vaan jäivät valkoiseksi.

Läheltä katsottuna huomaa, ettei kangas ole ihan tasaisesti värjäytynyt ja se johtunee juurikin siitä lycrasta. Kauempaa sitä ei kuitenkaan huomaa joten eiköhän noita jossain tavan ratsastelussa kehtaa käyttää. Ennemmin ainakin kuin valkoisia kisahousuja! Lisäksi jos kyllästyn tähän väriin, voin aina värjätä ne myös mustaksi, toki silloin paikat jää harmaaksi.
Kuva lähempää. Tästä näkee sen, ettei väri ole ihan tasainen. Ja tässä kuvassa myös housujen todellinen väri näkyy paremmin. Hyvin myös huomaa, jos lanka on jostain karannut :D

Tämän perusteella, ainakin puuvillaa sisältävät ratsastushousut voi värjätä, mutta kannattaa tosiaan varautua aavistuksen vaaleampaan lopputulokseen jos housuissa on jotain värjäytymätöntä materiaalia. Värjäystulos onkin lähempänä tuota, jos olisin värjännyt 800g, kuin 400g, mutta eipä tuo haittaa. On ainakin vähän erikoisen väriset housut mulla nyt sitten! Mitäs tykkäätte?

6 kommenttia:

  1. Tosi kivat ja hauska idea :) ! www.iddejacoda.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Oh god! Ihan mielettömän hyvä idea!! Itselläni lojuu kaapin perukoilla turhat kisahousut niin nyt tiedän mitä niille teen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kannattaa kattoa mitä materiaalia ne on, et väri varmasti tarttuu. Mut tää on kyllä hyvä ku saa käyttöön turhat kisahousut! :)

      Poista
  3. komeet housut oot saanu värjättyä.millasia kumihanskoja käytit.värjäätkö paljonki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hanskat oli sellaiset siivouskumihanskat, eli sellaiset vähän paksummat, ei mitkään kertakäyttöhanskat. En oo värjännyt mitään aikaisemmin :)

      Poista

Kiitos kun kommentoit :)
Asiattomat kommentit poistetaan.