tiistai 5. elokuuta 2014

Ratsastustunteja ja pohdintaa

Ensinnäkin tervetuloa kaikki uudet lukijat! Enää pari jäljellä, ennen kuin 60 tulee täyteen. Huimaa!

Olen nyt viime viikkoina käynyt tiiviisti tunneilla Joensuun ratsastusopistolla. Tunnit ovat antaneet minulle paljon pohtimista omasta ratsastuksestani. Teen siitä postauksen loppuun vielä yhteenvedon ja tässä välissä kertoilen tarkemmin noista ratsastustunneista. Viime viikolla kävin torstaina sennujen tehopäivänä ratsastamassa yhteensä 3 tuntia. Ja tälläkin viikolla olen käynyt kahtena päivänä normaali tunnilla. Sennupäivän ensimmäiset 1,5 tuntia ratsastin Gulia eli Julia nimisellä tammalla.

Julia

Tämä tammahan on kisannut mm. vaativaa B:tä ja olin sen selässä ensimmäistä kertaa. Ja varmaan myös ensimmäistä kertaa näin osaavan hevosen selässä. Alkuun piti taas hakea tuntumaa hevoseen ja sen hakemisessa olikin kova työ. Julia palautti kyllä mukavasti takaisin maan pinnalle ja todisti, miten pahasti ratsastukseni on ottanu takapakkia viime kesältä. Harmitti ihan todenteolla, sillä olin viimein löytänyt sen tuntuman viime kesänä ja nyt sitä ei sitten näkynyt mailla halmeilla. Välillä muutamia askeleita sain menemään todella kivasti, mutta monesti homma sitten lässähti. Epäilemättä myös kuntoni on huonontunut huomattavasti sitten viime kesän.

Ensimmäisen 1,5h jälkeen käytiin syömässä ja sitten olikin seuraavan tunnin vuoro. Tällä kertaa ratsuksi sain Balas nimisen runnan jota kutsutaan Funioksi.

Funio, en ratsasta tässä itse.

Funio oli kiva ratsastaa ja olikin enemmän makuuni, sillä se kulki kivasti omalla moottorilla eikä sitä tarvinnut ratsastaa eteen joka askeleella. Kuitenkin taas vähän liian kauan meni aikaa, ennenkuin löytyi ne nappulat taas kerran uuden hevosen ratsastukseen. Tunti meni jo huomattavasti paremmin kuin ensimmäinen tunti, vaikka olinkin ihan poikki jo ensimmäisen tunnin jälkeen. Jokatapauksessa paljon on vielä työtä ratsastuksessani.

Eilen, eli maanantaina sain ratsuksi jälleen Julian.

Julia, en ratsasta tässä itse

Tällä kertaa tunti meni jo paremmin. Tiesin jo hiukan enemmän miten Juliaa ratsastetaan, joten oli heti paljon helpompi lähteä tekemään tehtäviä. Tällä tunnilla tehtiinkin aika mielenkiintoista tehtävää käynnissä (itseasiassa se oli niin monimutkainen, etten ole ihan varma muistanko sitä edes oikein):


1. Kohta tultiin pohkeenväistöä
2. Votti oikealla
3. Sulkutaivutus oikealle

Ihan ensimmäisenä kerroin tunin pitäjälle, etten ole koskaan aikaisemmin tehnyt sulkutaivutusta. Sain sitten ohjeet siihen ja hei, mullahan oli aika helppo hevonen tähän tehtävään! Julialle hommassa ei ollut mitään vaikeaa, joten yllättävän hyvin se sitten meni. Voinpahan kertoa teheeni sulkutaivutusta! Jee! Vaikka olen aika varma, ettei se millään mulla hevosella sitten olisikaan onnistunut. Ongelmani väistöjä tehdessä on selkeästi se, etten meinaa muistaa hellittää kädellä, vaan jään helposti kiinni ohjaan. Tämä on yksi asia, johon haluan erityisesti kiinnittää huomiota.

Tänään sitten sain ratukseli Fail nimisen ruunan, eli tutummin Ollin.

Olli

Jälleen kerran uusi ratsu ja totuttelemissa uusiin liikkeisiin. Ollilla oli kuitenkin todella kivat askeleet jossa oli helppo istua. Laukka tehtävässä mentiin ympyrällä laukkaa jossa tehtiin tempon vaihteluita. Oikeaan kierrokseen tuntui vaikealta. Laukka oli melko lennokasta, mutta ei se kuitenkaan ollut hankalaa istua. Mutta sitten kun ruvettiin ottamaan samaa tehtävää vasempaan niin kaikki palaset vaan loksahti paikalleen ja minusta tuntui ettei siinä enää ollut mitään vaikeaa. Kyse voi olla myös omasta vinoudestani, mutta tuon jälkeen homma alkoi luistaa. Lisäksi olen todennut, että lonkkani ovat erittäin jäykät ja vaativat alkuun ainakin sen 30min, ennenkuin avautuvat. Loppuraveissa Olli oli jo todella hyvin tuntumalla ja ravasi rennosti ja minusta tuntui, että olin viimein nähnyt pilkahduksen siitä tuntumasta, jonka olin kadottanut.

Näiden tuntien varjolla päätin tehdä itselleni tällaisen korjattavien asioiden listan:
- Nyrkit kiinni ja kannettuna
- Yläkroppa pitäisi hallita paremmin, liian usein keikahdan etukenoon
- Erityisesti väistöissä pitää muistaa hellittää ohjasta
- Venyttele ja avaa lonkat ennen ratsastusta
- Uskalla ratsastaa

Näistä on hyvä aloittaa taas ratsastuksen kehittäminen. Koskaanhan tässä ei valmiiksi tulla!

Huomenna lähdenkin sitten kohti Helsinkiä. Onnittelut sille, joka jaksoi lukea tämä megapostauksen loppuun!

4 kommenttia:

  1. Mulla on myös tosi tiukat ja liikkumattomat lonkat.. Mikä ei oo hyvä ratsastajalle:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei oo ei :D Pitää varmaan ruveta vähän säännöllisemmin venyttelemään ja tekemään sammakkovenytyksiä. Mitähän jossain tallilla sanottais ku heittäytyisin tallin lattialle tekee sammakkovenytystä ennen tuntia :D

      Poista
    2. Tunnustan kyllä itekkin tuon jäykkyyden, pitäis joka ilta jaksaa edes se 10-15min venytellä niin olisi elämä helpompaa, mutta sänky on venyttelyjä mukavampi :D Sitten kun innostuu joskus venyttelemään, huomaa olevansa rautakanki...

      Poista
    3. Niinpä! Pitää kyllä yrittää nyt skarpata ton venyttelyn kanssa. Ratsastus saattais jopa helpottua sen myötä :)

      Poista

Kiitos kun kommentoit :)
Asiattomat kommentit poistetaan.